Ki (tai Qi) 氣 ei ole meillä länsimaissa mitenkään tunnettu käsite. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä se on kuitenkin terveyden perusta ja siksi erittäin keskeinen osa hyvinvointia. Kitä on vaikea selittää yksiselitteisesti, sillä noihin kahteen kirjaimeen (tai itse asiassa Kin merkkiin) sisältyy niin paljon asiaa.
Usein termi on käännetty elämänvoimaksi, hienoiseksi höyryksi tai ihan vain kehossa virtaavaksi energiaksi. Eikä Ki ilmene ainoastaan ihmisissä, vaan sitä kiertää kaikkialla maailmankaikkeudessa. Mutta keskitytään tässä tekstissä ihmiseen, koska ihmisen Ki jo sinällään on tarpeeksi monimutkainen kokonaisuus käsitettäväksi.
Siinä missä länsimaisessa lääketieteessä puhutaan verisuonista ja hermoradoista, kiinalainen lääketiede perustuu meridiaanikanaviin ja viiteen perusaineeseen eli substanssiin, joista yksi on Ki (muita ovat veri, shen (psyyke), jing (essenssi) ja nesteet). Eri meridiaaneja kulkee ympäri kehoa päästä varpaisiin, ja ne toimivat Kin sekä muiden perusaineiden kulkureitteinä. Meridiaanitkin ovat todella kiehtova kokonaisuus, mutta niistä kerron lisää seuraavassa blogipostauksessa. Nyt keskitytään tähän ainutlaatuiseen “energiaan”.
Anna Kin virrata vapaasti
Kitä voidaan kutsua terveyden tukipilariksi, sillä jos se ei pääse kulkemaan vapaasti meridiaaneja pitkin, alkaa ilmetä oireita ja voi syntyä sairauksia. Aasialaisten hoitojen – kuten akupunktio ja shiatsu – teho perustuu siihen, että käsittelyt poistavat meridiaanikanavien tukoksia siellä missä Kin virtaus on estynyt. Toisaalta hoidot lisäävät Kitä alueilla, joissa sitä on liian vähän. Tarkoituksena on saada tämä energia virtaamaan vapaasti ja tasapainoisesti, koska silloin ihminen voi hyvin.
Terveessä ihmisessä Ki virtaa vapaasti ja tasapainoisesti
Eikä ajatus tällaisesta kehossa virtaavasta energiasta ollut pelkästään muinaisten kiinalaisten juttu. Myös Intiasta peräisin oleva ayurveda-lääketiede tunnistaa käsitteen, tosin siinä kanavista käytetään termiä nadit ja energiasta prana. Samoin Thaimaassa, Japanissa ja Tiibetissä ajatus terveydestä perustui elämänenergiaan ja kanaviin. Energian liikuttelu parannustyössä on siis ollut keskeistä jo iät ja ajat.
Kin määritelmä
Pelkkä energia ei ehkä kerro tarpeeksi Kistä, varsinkin kun sen määritelmä on ajan myötä vaihdellut. Yllä näkyvässä kuvassa on Kin merkki. Kiinan kieltä ymmärtävä voi havaita siinä keitetyn riisinjyvän päältä nousevaa höyryä. Siitä on olemassa paljon eri tulkintoja, mutta siitä voi päätellä ainakin sen, että energian on mukana myös aineellinen ominaisuus. Toisaalta merkin voi tulkita kuvastavan ilmaa ja ravintoa, joita Kin muodostumiseen tarvitaan.
Ki-energiaa tulisi vaalia ja hoitaa
Kiinalaiset määrittävät Kin sellaiseksi energiaksi, joka on edellytys elinten toiminnalle. Ilman sitä emme esimerkiksi pystyisi hengittämään. Elimet tuottavat Kitä, mutta samalla ne myös kuluttavat sitä. Lisäksi ihmiskeho varastoi tätä energiaa. Siksi on tärkeää, että pidämme Ki-energiastamme hyvää huolta ja vaalimme sitä.
Kin eri tyypit
Vaikka yleensä Kistä puhutaan yleensä yksittäisenä käsitteenä, todellisuudessa ihmiskehossa liikkuu viittä erityyppistä energiaa:
- Perinnöllinen Ki (Yuan Qi) – Sen olemme perinneet vanhemmiltamme hedelmöityshetkellä, ja siksi sillä on merkitystä, millaisissa olosuhteissa saamme alkumme tässä elämässä. Tämän suhteen meillä voi olla enemmän tai vähemmän onnea, mutta elintavoillamme meillä on mahdollisuus vaalia sitä. Ja se onkin järkevää, sillä tätä Kitä voi ainoastaan kuluttaa, kunnes se ihmisen kuollessa hiipuu kokonaan pois. Perinnöllinen Ki varastoituu munuaisiin.
- Rinnan Ki (Zong Qi) – Tämä Ki muodostuu hengittämällä, ja se vahvistaa sekä sydäntä että keuhkoja. Se vaikuttaa muun muassa hengityksen ja sydämen rytmin säätelyyn sekä verisuonien kuntoon. Tämä Ki varastoituu nimensä mukaisesti rinnan alueelle.
- Ravinnon Ki (Gu Qi) – Tämä Ki muodostuu ruoasta ja juomasta. Se on veren raaka-ainetta, joka kulkeutuu pernasta keuhkoihin ja lopulta sydämeen, jossa se muuttuu vereksi. Ravinnon Ki’n laatuun voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme, siis syömällä hyvin, säännöllisesti ja kohtuudella.
- Ravitseva Ki (Ying Qi) – Tämä Ki pitää huolta siitä, että ravintoaineet pääsevät kulkeutumaan sisäelimiin ja kaikkialle kehoon. Pernalla on tärkeä rooli ravitsevan Ki’n tuottamisessa, sillä se valmistaa Kitä ravinnosta saadusta essenssistä. Ja voitko kuvitella, että tiettyinä kellonaikoina tämän Ki’n kierto ilmenee lisääntyneenä aktiviteettina tietyissä elimissä. Sitä varten kiinalainen lääketiede käyttää sisäelinkelloa.
- Suojeleva Ki (Wei Qi) – Tämä Ki auttaa pitämään vastustuskykyä yllä, ja samalla se suojelee kehoa sairauksilta. Sen juuri on munuaisissa, perna tuottaa sitä, ja keuhkot levittävät suojeleva Kitä. Siksi se on riippuvainen kaikista näistä elimistä. Päivisin se lämmittää ihoa ja lihaksia, mutta öisin se uppoaa syvemmälle suojelemaan sisäelimiä.
Eli kaikkea tällaista tapahtuu meidän jokaisen kehossa Kin osalta, ja tavoitteena on säilyttää tasapaino kaikkien eri tekijöiden välillä. Mutta usko pois, tässä tuli vain pieni pintaraapaisu asiasta.
Ki – Yin ja Yang
Yinin ja Yangin käsite on mukana kaikessa, kun katsotaan elämää perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Myös Ki voidaan jakaa kahteen eri luokkaan, riippuen siitä, vaikuttaako se maapallolla vai sen ulkopuolella.
Taivaallinen Qi = Yang
Maapallon ulkopuolinen Ki, eli tianqi, edustaa Yang-tyypin energiaa, ja siihen lasketaan kaikki avaruuden ja eri taivaankappaleiden energiat (huomaa yhteys Tian.KI -nimeen ja logoon!). Tällä Killä on suora yhteys muun muassa astrologiaan.
Maallinen Qi = Yin
Maan Ki, eli diqi, on puolestaan Yin-tyyppistä staattisempaa energiaa. Se koostuu maapallon luonnosta ja magneettikentästä. Ki-energian suuntaukset ja tasapaino vaikuttaa kaikkeen täällä maan päällä, ja perinteisen kiinalaisen maailmankatsomuksen mukaan kaikella on otollinen paikkansa – kaupungeista ja rakennuksista yksittäisten huonekalujen sijaintiin ja kulmiin. Tämä Ki ohjaa muun muassa fengshui-ajattelua. Toisaalta ihmiset ja luonto on suunniteltu elämään harmoniassa keskenään.
Ihmisen Ki – Miten siitä voi pitää huolta?
Itse voimme vaikuttaa parhaiten Ki-energian tasapainoon itsemme kautta. Ja tasapaino on juuri se mitä tavoitellaan. Tasapaino näkyy fyysisenä ja psyykisenä terveytenä, hyvinvointina ja harmoniana, itsessä sekä osana ympäristöä.
Hyvä olo kertoo siitä, että Ki on tasapainossa. Silti voi tulla tilanteita ja kausia, jolloin on univajetta, ravintoa ei saa tarpeeksi tai se on ravintoköyhää, ulkoilu jää vähiin tai rakkaus ja kosketus muihih ihmisiin on vähissä. Tällaisina aikoina myös Ki saattaa jäädä liian vähiin, mikä johtaa epätasapainoon ja lopulta erilaisiin oireiluihin sekä fyysisellä että psyykisellä tasolla. Toisaalta jos Kitä on liikaa, voi sekin näkyä häiriöinä, kuten stressinä, ahdistuksena tai erilaisina övereinä (esimerkiksi ylenpalttinen urheilu tai ylensyöminen). Silloin kannattaa muistuttaa mistä sitä Kitä saatiinkaan: ilmasta ja ravinnosta.
Tällaisissa häiriötiloissa Kitä voi tasapainottaa muun muassa:
- Syömällä ravintorikasta ruokaa kohtuullisissa määrin
- Tasapainottavilla ja vahvistavilla hengitysharjoituksilla
- Ki-energian liikettä tasapainottavilla hoidoilla, kuten shiatsu, akupunktio tai reiki
- Keho-mieli-yhteyttä vahvistavalla liikunnalla, kuten qigong, taiji, jooga tai luonnossa liikkuminen
- Huolehtimalla riittävän levon saannista
- Pyrkimällä eroon stressiä aiheuttavista tekijöistä
- Tekemällä asioita, jotka tuottavat iloa!
On hyvä huomoida myös, että kaikki mitä näemme ja kuulemme, vaikuttaa Ki-energiaamme. Jos on herkkä ja havaitsee, että esimerkiksi uutiset tai negatiivisia aiheita käsittelevät elokuvat aiheuttavat ahdistusta, sellaisten katsomista voi rajoittaa. Toisaalta musiikki ja taide yleensä, toisten auttaminen ja ajanvietto eläinten kanssa vaikuttaa positiivisesti useimpiin meistä. Tällaisia positiivisia asioita kannattaa vaalia elämässä.
Mutta kohtuus ennen kaikkea. Siinä on oletettavasti hyvän elämän salaisuus. Ja siellä missä on Kitä on elämää.